Budite deo Raw Sezone

For English version, please follow this link.

Šta je Raw Season i zašto nam je potreban novac?

Za period u kojem nam je povereno da uređujemo program izložbi u galeriji Artget, koja funkcioniše u okviru Kulturnog Centra Beograda, od grada i ministarstva kulture  dobijena su sredstva koja su dovoljna taman i samo za štampu kataloga za 14 izložbi koje  planiramo da predstavimo u tom periodu.

Pored izložbi autora koji dolaze ne samo iz zemlje i regiona, nego i širom sveta (pogledajte PDF prezentaciju sezone), osmislili smo i realizujemo petodnevni Foto-Sajam, a tokom cele sezone ćemo održavati predavanja i razgovore sa autorima koji učestvuju. U ovaj projekat smo već uložili lična materijalna sredstva, kao i vreme, za koje ne očekujemo bilo kakvu materijalnu naknadu.

Ipak, da bismo vama kao publici ponudili maksimum, nedostaje nam novac da u Beograd doputuju tri vrhunska autora, značajna ne samo po ličnim umetničkim projektima, već i po uticaju koji vrše na položaj fotografije u društvu, kao autori tekstova, govornici i svojevrsne okosnice fotografskih scena kojima se bave: Donald Weber, Pete Brook i Blake Andrews. Sva trojica su spremna da dođu sa svojim izložbenim projektima, drže radionicu i predavanja i provedu neko vreme u Beogradu, a sve što je potrebno da im obezbedimo je avionska karta iz SAD. U sledećih par pasusa možete saznati malo više o njima.

Donald Weber

Dima, zek.  (Photograph by Donald Weber)

Kao fotograf radio je za medije na mestima kao što su Afrika, Istočna Evropa, Rusija i Južna Amerika, nakon čega se posvetio temi Svetske moći: na koji način se Moć manifestuje na pojedinca. Za seriju fotografija Interrogation dobio je nagradu na prestižnom takmičenju World Press Photo, za koju je izdao i knjigu. Cenjen je i kao predavač, a njegove radionice pisanja grantova za fotografe pomažu brojnim umetnicima u ostvarivanju sredstava za svoje projekte. U okviru naše sezone, pristao je da bez honorara održi radionicu i donese izložbu fotografija Interrogation, ukoliko uspemo da obezbedimo avionsku kartu.

Pete Brook

foto: Steve Davis

foto: Steve Davis

U 2011. godini, TIME.com je proglasio blog “Prison Photography” za jedan od 20 najboljih fotografskih blogova. Pete Brook, njegov autor, nije fotograf, već istraživač, teoretičar i kritičar zatvorskog sistema za koji kaže da “skladišti ljude”. Putem svojih tekstova i komentara, razgovora sa fotografima koji obrađuju temu zatvora; prikazom portfolija i ostalim aktivnostima, on ukazuje na probleme i poziva na njihovo rešavanje. Fotografiju koristi kao sredstvo kojim se postavljaju mnoga pitanja sistema, moći, politike… U okviru naše sezone, Pete bi bio kustos izložbe fotografa koji se bave temom tinejdžera u zatvoru. Avionska karta bi obezbedila da Pete održi predavanje, a zajedno sa lokalnim aktivistima pokrene temu maloletničkih zatvora i u našoj sredini.

Blake Andrews

dds

Jedan od najuticajnijih foto-blogera, poznat prosto kao B. – nepogrešivog osećaja za stanje stvari u fotografiji, duhovit, svestran i temeljan. Usudili bismo se da ga, makar u savremenom kontekstu, uporedimo sa V. Benjaminom. Pored ovoga, on je odličan fotograf, čija je tema pre svega ulica, koju obrađuje metodično, ali sa puno duha, ne odustajući od Leica-e, crno-belog filma i laboratorije. Na izložbi u Beogradu, predstaviće se tradicionalnim crno-belim printovima koje sam izrađuje. Pored ovoga, održaće predavanje, kao i radionicu ulične fotografije.

Knjiga sezone

Pored dovođenja Donalda, Pita i Blejka, želimo da obeležimo ovu sezonu, i sve događaje koje će ona obuhvatiti, knjigom Raw Season. Želimo da knjiga bude u štampanoj formi i mislimo da je danas posebno važno stvarati knjige kao umetničke predmete, a naročito u kontekstu fotografije. Za ovo nam je potreban samo novac za štampu, za sve ostalo što pravljenje knjige podrazumeva, uspeli smo da pronađemo stručne ljude, koji su spremni da doniraju svoj rad.

Ukupno nam je potrebno 3000 €, od toga 2300 za aviokarte i 700 za knjigu. Ukoliko ne uspemo da skupimo sav novac, prioritet će nam biti da dovedemo bar nekog od njih. Učesnici akcije će, ako do ovoga dođe, učestvovati u odluci ko će to biti.

Šta znači finansiranje od strane publike? Zašto bih učestvovao?

Ovaj način prikupljanja novca za realizaciju umetničkih, kao i raznih drugih projekata već postoji u svetu, najpoznatiji primer je američki Kickstarter. Ovo je jedan od prvih pokušaja ovakvog projekta kod nas. Ulaganjem u ovaj projekat, osim prilike da se njegovi ciljevi ostvare, šaljete i poruku da je finansiranje umetničkih projekata na ovaj način moguće i time nam pomažete da zajedno otvorimo vrata alternativnom modelu finansiranja umetničke produkcije u Srbiji, koji ne zavisi od institucija, već samo od publike, koja investirajući u projekte dobija šansu da razvija umetničku scenu, ali i da izborom projekata koje će podržati, učestvuje u njenom oblikovanju.

Pored toga, potrudili smo se da se svima koji se odluče da učestvuju odužimo i nagradom. Sa desne strane je spisak svih nagrada koje trenutno nudimo,  a kako akcija bude tekla, očekujte i specijalne ponude, koje će biti posebno najavljene. Obratite pažnju, jer su neke od njih količinski ograničene! Ko pre nagradi…

Zar se galerija ne finansira iz budžeta?

Državi ulaganje u kulturu nije prioritet, tako da se finansira samo onoliko koliko je neophodno da ključne institucije ne nestanu/zatvore se (mada i to ne sasvim uspešno, kako pokazuju primeri Narodnog i Muzeja Savremene Umetnosti). Činjenica je da se tu i tamo nađu određena programska sredstva, ali utisak u kome nismo usamljeni je da su u pitanju projekti pamfletsko-političkog tipa i simbolični doprinosi projektima koje ministarstvo doživljava korisnim za sopstvene odnose sa javnošću. Činjenica je takođe da je naš realni budžet za celu ovu sezonu 0 (nula). Pokušali smo da se obratimo i drugim institucijama, kojih se ovaj program mogao ticati, kao i kompanijama, ali pozitivnih odgovora za sada nije bilo. Ukoliko neka firma želi da sponzoriše deo ovog programa, slobodno nas kontaktirajte.

Želim da učestvujem! Kako?

Hvala na podršci. Trenutne opcije su uplata u pošti ili banci na račun našeg udruženja , plaćanje putem sistema PayPal i nalaženje uživo (ako vam ova opcija najviše odgovara, pošaljite nam imejl i dogovorićemo se oko primopredaje). Nakon uplate, u imejlu poslatom na contact@belgraderaw.com naznačite tip uplate (račun, paypal, lično), kao i svoj izbor nagrade. Ostaje vam samo da čekate ličnu nagradu, ali i onu koja se odnosi na sve vas i nas, uspešnu realizaciju projekta.

Belgrade Raw je registrovano udruženje građana. Matični broj: 20833184, PIB: 106926894

Širenje ideje finansiranja od strane publike

Čak i ako niste u mogućnosti da finansijski podržite projekat, ili vas on sam ne zanima dovoljno, pozivamo vas da proširite glas o ovoj ideji na socijalnim mrežama, ovim internetskim, ali i onim ličnim. Verujemo da je, bez obzira na konačan uspeh konkretnog projekta, ovakav model finansiranja važan za budućnost. Kako za publiku, koja učestvovanjem dobija priliku da direktnije bude uključena u projekte koji je interesuju, tako i za stvaraoce, koji ne moraju da se oslanjaju samo na lokalne političke i komercijalne entitete.