Belgrade Raw: novi članovi

Izložbom novih članova fotografskog kolektiva Belgrade Raw, otvara se izlagačka sezona galerije Artget za 2013. godinu. Sledi tekst iz kataloga.

Belgrade Raw

Sa prelaskom analogne na digitalnu tehnologiju i pojavom interneta zajedno sa ostalim vidovima vizuelne i mas medijske kulture, fotografija se već više od dve decenije nalazi na samom vrhu društvene i kulturne scene. Njena sveprisutnost u najrazličitijim mogućim vidovima danas je više nego očigledna.

U atmosferi izrazito dinamične fotografske i umetničke produkcije delovanje kolektiva “Belgrade Raw”, kojeg čine Darko Stanimirović, Luka Knežević-Strika, Andrej Filev, Nemanja Knežević i Milovan Milenković, predstavlja nesvakidašnju pojavu. Nastao je gotovo slučajno, bez nekih velikih očekivanja i pretenzija. Oformila ga je generacija mlađih autora povezana identičnim stavovima prema fotografskom mediju, a pre svega u cilju svakodnevnog, subjektivnog beleženja Beograda, grada u kojem je rođena, živi i radi.

Do sada su izlagali na nekoliko važnih izložbi i manifestacija među kojima su ’’Donumenta’’ u Regenzburgu 2011. godine i u Salonu muzeja savremene umetnosti u okviru izložbe ’’Fotodokumenti 02’’ 2012. U Kulturnom centru REX 2012. godine organizovali su prvi Foto-sajam koji je kroz predavanja, ad-hoc biblioteku, prodajnu izložbu fotografija imao za cilj afirmaciju fotografije i foto-knjige. Pored ovog, a u saradnji sa Kulturnim centrom Grad 2011. godine realizovali su projekat “coffee-table” knjige sa njihovim fotografijama. Jedan od narednih projekata uključuje i objavljivanje prve knjige o njima, a u izdanju Slovenačke izdavačke kuće Rostfrei Publishing.

Jelena Matić

Pet plus pet

Inicijalni “okidač” koji je pre skoro četiri godine doveo do našeg formiranja, bio je u suštini vrlo jednostavan – u jednom trenutku, bilo je moguće primetiti nekoliko autora, međusobno nepovezanih, kojima je direktna inspiracija bio život grada. Povezivanje i zajedničko funkcionisanje je, iz tog razloga, bilo vrlo prirodno.

Taj vid “osetljivosti” ka novim autorima koji dele ista interesovanja uvek je bio sastavni deo kolektiva. To se najpre može primetiti u našem stalno otvorenom pozivu na sajtu za razmenu fotografija Flickr, gde su drugi fotografi od početka mogli da postave svoje radove, čineći tako kolektivni odgovor na osnovnu ideju Belgrade Raw-a. Putem te grupe, ali i drugih kanala, uvideli smo pojavu nekih novih fotografa na beogradskoj sceni, pa je, nakon određenog perioda “sazrevanja”, sasvim logičan sled događaja bio njihovo pozivanje.

Estetsko obogaćivanje glavnog sredstva kojim komuniciramo sa javnošću – fotografija dnevnog života grada – biće od velikog značaja za likovni razvoj kolektiva. Beograd može delovati kao zatvorena celina u kojoj, posle nekog vremena, više nema šta da se fotografiše, ali to je varka koju dobri fotografi poznaju. U tom smislu, njihovo istraživanje delova grada i kruga ljudi koji su s naše strane svih ovih godina ostali neotkriveni, biće neprocenjiv doprinos, i ojačaće značaj i poziciju cele grupe.

U vezi sa ustaljenim shvatanjem da fotografi rade sami, naročito u oblasti dokumentarne fotografije, možda i najveća vrednost ovog proširenja je upravo činjenica da radimo sa pet novih ljudi. Međusobni razgovori, debate, zajednički radovi i nastupanje u javnosti nemerljivi su činioci u razvoju svakog od nas. Ne samo kao fotografa.

Darko Stanimirović
predsednik udruženja Belgrade Raw